cita

Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth.
Oscar Wilde

dilluns, 18 de gener del 2010

Edició de vídeo fàcil amb Linux, gràcies a OpenShot

Hi ha molts programes per editar vídeo, però no tots estan enfocats a un mateix usuari. Com veurem OpenShot és un editor de vídeo que reuneix una sèrie de característiques que els seus competidors no tenen.

Sovint, en l'edició dels nostres vídeos hem de tenir en compte tres aspectes;

  • Potència del nostre ordinador.

  • Preu del programa d'edició de vídeo.

  • Complexitat del programa.


Potència: No cal dir que el primer punt és important, però qualsevol ordinador de gamma mitja actual compleix amb els requisits sense gaire esforç. Pel què fa al processador (CPU) amb un intel CD o C2D o bé un AMD Athlon fem, 2Gb de memòria RAM (segons sistema operatiu), una targeta de vídeo si no és integrada en placa base millor que millor i com més disc dur més vídeos podrem emmagatzemar.

Preu: Un dels millors programes d'edició de vídeo professional és Adobe Premier, però els seus 700€ de cost no el fan apte per a tothom, Pinnacle Studio resulta més atractiu amb un preu força econòmic (menys de 100€). Cal recordar que Pinnacle posa a disposició de tothom un producte gratuït anomenat Videospin que tot i que compleix amb la funció presenta algunes limitacions sobretot en el moment d'exportar el vídeo. Tenint en compte el preu, buscarem un editor de vídeo gratuït i que a més a més estigui disponible per a Linux.

Complexitat: Cal tenir en compte que com més coses podem fer amb un programa més complert és, però també n'augmenta la seva dificultat. Moltes vegades sento a gent queixar-se sobre la dificultat d'Adobe Premier, quan simplement s'haurien de replantejar què volen fer. Que sigui el millor editor de vídeo no implica que sigui la millor solució per a ells. Sovint amb un programa més senzill i menys complex faran tot el que necessiten/volen fer.

Tenint en compte tots aquests aspectes, buscarem un editor de vídeo que sigui gratuït, fàcil de fer servir i disponible per a Linux. Jahshaka, ara Cinefx és multiplataforma i gratuït, però massa complex per a un usuari mig, Kino és més simple, però no m'acaba de convèncer, OpenShot, és fàcil de fer servir, gratuït i disponible per a Linux. N'hi ha molts altres, jo sempre recomano provar-ne uns quants i quedar-se amb quin ofereixi el que necessiteu.

Què podem fer amb aquest programa d'edició de vídeo gratuït (OpenShot)?

  • Edició de vídeo no linear.

  • Transicions de vídeo, efectes en imatge.

  • Multi-pista de vídeo i àudio.

  • Pantalla partida, per mostrar més d'un vídeo al mateix temps.

  • Chroma key, per modificar un color per un vídeo, és a dir, la típica pantalla de fons de color verd que es fa servir en els efectes especials.

  • Animacions amb Key frame.

  • Exportar a diferents formats de vídeo (avi, mpeg), i còdecs (divx, xvid, h.264), entre altres.


L'OpenShot inclou una interfície molt semblant a altres editors de vídeo com ara Pinnacle Studio i està disponible en molts idiomes. És ideal per a la creació de vídeos que volem enviar a Internet ja sigui a serveis com Youtube o Vimeo.

Enllaços d'interès;

Altres programes d'edició de vídeo;