cita

Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth.
Oscar Wilde

dimecres, 30 de desembre del 2009

Synthesia, un joc per aprendre a tocar el piano



Si crèieu que ja ho havíeu vist tot en simuladors musicals, com ara la saga Guitar Hero (i tots els altres *Hero o Bands), Singstar, DDR i semblants ja n'hi podem afegir un altre, Synthesia un joc amb un nom difícil de pronunciar i més complicar encara de dominar. La finalitat del joc no és ni més ni menys que tocar el piano. I no em refereixo a fer veure que toques el piano, sinó a tocar el piano, de tocar el piano:



A mode de resum, direm que el joc és gratuït i no requereix d'un ordinador gaire potent. La mecànica del joc és ben simple, apareixen unes barres verticals que baixen per la pantalla cap a un teclat virtual de piano, de manera que hem de prémer la tecla corresponent en el moment precís. Obtindrem millor puntuació segons les nostres habilitats i pràctica.

Podem descarregar el joc des de la pàgina oficial: www.synthesiagame.com

Codi font de la versió 0.62 disponible a la pàgina del projecte de SourceForge, a partir d'aquesta versió el joc ha passat a ser gratuït, però no lliure.

Tot i que el "joc" només està disponible de manera oficial per a Windows i Mac OS, s'està treballant amb una conversió per a Linux anomenada Linthesia. Tot i que a la pàgina oficial del projecte encara no hi trobarem gaire informació, podeu descarregar-vos una versió preliminar des de: sourceforge.net/projects/linthesia

He trigat tot un mes a poder "jugar" en condicions amb aquest joc, i crec que ara ja puc opinar sobre el mateix amb propietat i coneixement. Per poder treure tot el suc d'aquest joc simulador musical necessitem;

  • Un ordinador amb Windows o Mac OS. Tot i que des de fa ben poc també hi ha una versió disponible per a Linux.

  • Un teclat, o piano "electrònic" amb sortida USB, o bé amb entrada i sortida MIDI.

  • Buscar les cançons que volem tocar.

  • Comprar el "Learning Pack".


Si volem, podem practicar amb només un PC i un teclat qwerty convencional (amb lletres i números de tota la vida). No és obligatori disposar d'un piano per a poder jugar amb aquest joc, però si voleu gaudir de la música i del joc acabareu comprant un piano. Per menys de 150€ (200€ màxim) podeu tenir un bon teclat Yamaha amb 61 tecles i connexions MIDI. Jo he fet les proves amb un Yamaha PSR-E323 Entry-Level Portable Keyboard, que no disposa de connexió USB, però si d'entrada i sortida MIDI, llavors vaig comprar un adaptador de USB a MIDI com aquest; EMU Xmidi 1x1 USB MIDI Interface (29€), o bé com aquest altre USB MIDI Cable Converter PC to Music Keyboard per menys de 15€ i funciona sense problemes.

Alguns potser ho trobaran car, però si comencem a fer recompte dels euros invertits en guitarres de plàstic que no serveixen com a instrument de veritat i jocs que no ens ensenyen res, potser canviem d'opinió.

Si algú es pregunta si val la pena pagar per obtenir les millores del pack d'aprenentatge, la resposta, sense cap mena de dubte és SI. Per aquests motius:

  • Contribueixes a mantenir el projecte, que implica noves funcions per a versions posteriors. Per menys de 13€!

  • Obtindràs tot un conjunt d'eines que et permetran aprendre a tocar el piano. No només a jugar-hi.


Si teniu qualsevol dubte podeu accedir al fòrum del joc, on hi trobareu tota la informació i ajuda possibles, fins i tot per a trobar aquella cançó en midi que tant ens agrada.

Com anècdota, cal tenir en compte que aquest joc s'anomenava Piano Hero, fins que la bona gent d'Activision (poseidors de Guitar Hero) li van exigir demanar al creador que canviés el nom, ja que era massa semblant al joc de la seva propietat... La Viquipèdia és una font inesgotable d'informació!

Al youtube i semblants podreu trobar molts canals i vídeos dedicats al joc, entre ells m'agradaria ressaltar el de HDPiano.com, on trobareu lliçons per aprendre a tocar el piano amb l'ajuda de Synthesia.

Si fins i tot els HOYGAN en parlen!
solo betohoben podria jugarlo

5 comentaris:

latafanera.cat ha dit...

Synthesia, un joc per aprendre a tocar el piano...

Si ja hem vist "simuladors" musicals de guitarra, de bateria, per cantar, per fer de DJ, o fins i tot per tocar les maraques, ja n'hi podem afegir un altre: un simulador de piano. És un joc gratuït i disponible per a Windows i Mac, tot i......

Abrams ha dit...

Awesome!

Vaig fatal de peles, però quan no en vagi em compro un teclat i començo a aprendre. Fa anys que m'agradaria aprendre a tocar el piano
Per cert fa quasi un any vaig llegir que anaven a treure un joc estil guitar Hero però per a guitarres de veritat, i que la finalitat, enlloc de fer un 100% de notes a la guitarra de plàstic era aprendre a tocar la guitarra de veritat amb els teus temes favorits. No se com estarà la cosa, deien que hauria d'estar acabat per aquestes dates

hande ha dit...

Home, crec que estan en projecte, però sense gaires novetats en massa temps;
Guitar Rising (http://bit.ly/S0xgw), molt semblant al Synthesia amb el tema de la recepció a través del MIDI de l'instrument. Però trobo el problema que pot resultar complicat de mostrar on s'han de prémer les cordes, ja que no és el mateix fer-ho al costat del "màstil" que a la part baixa.
Guitar Wizard (http://bit.ly/8jW9vG), amb una interfície bastant dolenta, fa un mal d'ulls que espanta.
O fins i tot altres com Disney Star Guitarist (http://bit.ly/13SKT), amb una interfície que no em desagrada del tot.

Synthesia, un juego para aprender a tocar el piano [CAT] ha dit...

[...] Synthesia, un juego para aprender a tocar el piano [CAT] sielarts.com/blog/2009/12/synthesia-un-joc-per-aprendre-a-to...  por hande hace 3 segundos [...]

joan ha dit...

excel·lent post !
feia temps que buscava un frets on fire però per a piano
endavant carles!