cita

Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth.
Oscar Wilde

dissabte, 12 de desembre del 2009

Drivers actualitzats per nvidia, ati i intel

logotip ati, nvidia, intel

Avui dia, un dels components més importants en el mon dels videojocs per a PC és la targeta de vídeo o targeta gràfica. Per a jugar amb el màxim de qualitat possible hem de passar per caixa i estar sempre actualitzats a nivell de components (hardware). Però si volem millorar el rendiment de la nostra targeta de vídeo només cal disposar dels controladors (drivers) actualitzats. Obtindrem més qualitat amb menys esforç de la GPU optimitzant els seus recursos i de pas evitem problemes amb jocs més actuals.
Sempre heu de descarregar la versió de controladors més actual per al vostre model de targeta gràfica.

També cal recordar que els ordinadors portàtils (notebooks) acostumen a tenir uns drivers diferents de la versió per a ordinadors de sobretauala, com ara la sèrie Nvidia GeForce M Series i les Ati Radeon Mobility.

Cada sistema operatiu requereix de controladors de vídeo concrets, de manera que els drivers per a Windows XP no funcionaran amb Vista o Windows 7 de 32 o 64 bits, i per suposat tampoc amb Linux o Mac OS X. Dediqueu uns minuts a trobar la versió requerida per al vostre sistema i us estalviareu molts mals de cap.

Trobareu els controladors actualitzats a la web del fabricant, tot i que alguns disposen de versions alternatives i fins i tot alguns de lliures (com ara amb Linux), la millor relació de rendiment l'obtindrem dels controladors originals del fabricant;

Drivers Catalyst per a Ati Radeon;

Drivers Forceware / ION, per a NVIDIA GeForce: Les versions Beta son més inestables, però ofereixen més prestacions i compatibilitat amb jocs actuals.

Drivers Intel: A través de la pàgina web d'Intel podem actualitzar els drivers del nostre equip d'una manera molt fàcil, n'hi ha prou amb accedir a la direcció www.intel.com/support/detect.htm i deixar-nos aconsellar a través de l'instal·lador automàtic.

Si desconeixeu el model de targeta que teniu en el vostre ordinador (Windows XP) podeu accedir a:

  • Inici --> clic botó dret sobre la icona de El meu ordinador (Mi PC) --> Seleccionar la opció Propietats --> Pestanya Hardware --> Administrador de dispositius --> Adaptadors de pantalla.


administrador de hardwareTal i com es mostra en aquesta imatge del costat, podeu feu clic a sobre per ampliar-la.

Procés d'instal·lació i/o actualització dels drivers de la nostra targeta gràfica;

  • Abans de procedir a actualitzar els controladors de la targeta gràfica hem de tenir en compte que es recomana desinstal·lar prèviament els drivers de la versió anterior i reiniciar el sistema, realitzant el que s'anomena una instal·lació neta.


Podeu eliminar la versió anterior dels controladors des de:

  • Inici --> Panell de control --> Afegir o treure programes


Aquest article és una revisió de l'original que vaig crear per al blog de la lanparty de puig-reig, que podeu trobar en aquest enllaç.

5 comentaris:

latafanera.cat ha dit...

Controladors actualitzats per nvidia, ati i intel...

Avui dia, un dels components més importants en el mon dels videojocs per a PC és la tarja de vídeo o tarja gràfica. Per a jugar amb el màxim de qualitat possible hem de passar per caixa i estar sempre actualitzats a nivell de components (hardware).......

Marc ha dit...

Targeta sí; "tarja" no.

http://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=targeta&OperEntrada=0
http://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=tarja&OperEntrada=0

hande ha dit...

Gràcies!

andreu ha dit...

El problema de sempre som els usuaris de hardware un pèl antic (A mi una Radeon de 128MB em va de perlíssimes pel meu dia a dia) doncs resulta que amb els nous drivers ja no està soportada (Amb Ubuntu 9.10 ja no, amb 9.04 i anteriors sí). I amb Windows 7 tampoc. Aixi que em quedo sense Compiz :(

hande ha dit...

@andreu, i amb els controladors de sèrie no et funciona (que no sigui cosa del kernel)? Ho has intentat amb els drivers lliures per a Linux?

http://dri.freedesktop.org/wiki/Radeon
http://en.wikipedia.org/wiki/Fglrx
http://wiki.cchtml.com/index.php/Main_Page (wiki)