cita

Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth.
Oscar Wilde

dissabte, 24 d’octubre del 2009

El misteri de les BIOS sense memòria

[caption id="attachment_210" align="aligncenter" width="560" caption="Placa base amb la pila de les BIOS"]Placa base amb la pila de les BIOS[/caption]

En moltes ocasions hem vist articles i comentaris dels errors que cometen la gent en qualsevol aspecte de la informàtica. Des del típic EPIC FAIL en col·locar un disquet de 3 1/2 dins la gravadora de DVD fins a la complicada tasca de navegar per Internet sense encendre el router ADSL.

Però el cas que ens ocupa avui és diferent. No parlem d'un Muggle iniciat en l'apassionant món de la informàtica, sinó del respectat gremi dels serveis tècnics. Encara que sembli mentira, la gent que treballa en el ram de la informàtica també som persones, i com a tals, podem equivocar-nos i cometre errors.

Ens posem en situació: El client porta un PC de sobretaula dient que no li aguanta l'hora i li apareixen uns missatges amb lletres blanques sobre un fons de color negre en iniciar el PC. El missatge que apareix és semblant a aquest;
cmos checksum error - default loaded

El tècnic que fa anys que treballa estripant ordinadors troba el problema en segons. Òbviament es tracta d'un error en la pila de les BIOS, que s'ha esgotat, amb un simple canvi per una altre i re-configurant les BIOS desapareixeran tots els problemes. Es canvia la pila, es comprova, tot sembla funcionar correctament i el client s'emporta el seu ordinador.

Passats uns dies el client torna i li comenta al tècnic que l'error que tenia abans se li repeteix, apareixen uns missatges en iniciar l'ordinador, no manté l'horari i altres coses... El tècnic comprova la configuració de les BIOS, el sistema operatiu, tot sembla correcte, però si es desconnecta el PC reapareixen els problemes. Cosa molt estranya, tenint en compte que es va canviar la pila per una nova, de manera que no haurien de donar-se aquests errors. Es fan diverses proves, s'actualitzen les BIOS, es reseteja la CMOS, però el problema persisteix. Després de dedicar-hi una bona estona, es decideix per comprovar que la connexió de la pila sigui correcte i tot aparenta normalitat, la pila del tipus CR2032 i de la marca KTS està ben col·locada. Finalment, una aparició divina es mostra davant del tècnic i li dóna la resposta al problema. Quin era el problema?

PISTA: La marca de pila de botó que tenim a la botiga és Sony!

Què va passar realment? Doncs que el tècnic va treure la pila vella KTS, va obrir la caixeta de la pila nova Sony, i sense adonar-se'n va tornar a col·locar la pila vella KTS enlloc de la nova.