cita

Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth.
Oscar Wilde

dijous, 17 de setembre del 2009

Quina CPU necessito per al meu PC?

cpu_amd_intel

Si estas pensant en actualitzar el teu ordinador o vols comprar-ne un de nou has de tenir en compte el processador, que és una de les parts més importants, vindria a ser com el motor d'un cotxe. Per obtenir el rendiment que faci falta hem d'escollir tots els components segons el que voldrem fer amb l'ordinador, no necessitem la mateixa potencia per navegar per Internet que per jugar a l'últim joc 3D que ha sortit al mercat. Cada públic té les seves necessitats i és el primer que s'ha de tenir en compte.

A dia d'avui tenim dues grans companyies de processadors, Intel i AMD. Podríem començar una flame wars, però això ho deixarem per un altre dia. De manera que resumint una mica podem dir que si volem potencia la opció a escollir seria Intel, però si volem una bona relació entre qualitat i preu la opció seria AMD.

El preu d'un processador és proporcional a la seva potencia, si més no és un raonament que acostuma a complir-se. També hem d'anar amb compte si no volem pagar de més en CPU "vells".

És molt habitual veure ofertes ens ordinadors (sobretot en grans superfícies i altres llocs poc especialitzats) que fan servir una CPU i placa base antiquada que ha finalitzat el seu període de vida (i que per tant ja no se'n produeixen més unitats). Aquest acostuma a ser un motiu de problemes posteriors, en uns mesos o anys, no només per la diferència de rendiment amb models més actuals (i optimitzats), sinó fins i tot quan ens trobem amb la necessitat d'actualitzar o canviar components, que pot esdevenir una odissea passats un o dos anys de la vida útil d'alguns dels components principals d'un ordinador.

El millor consell és demanar a un parell o tres de coneguts sobre les seves preferències i llavors contrastar-ho en pagines especialitzades (amb comparatives, gràfics de rendiment, etc) i si fos possible deixar-se assessorar per un tècnic.
No sempre la opció més cara ha de ser la millor.

En l'actualitat i segons les meves preferències personals jo escolliria seguint aquests punts, sempre tenint en compte les característiques d'un ordinador de sobretaula (preus aproximats);

  • El millor preu (més econòmic), ofimàtica, Internet: ~40€ - AMD Sempron, també tenim els Celeron d'Intel, però per el mateix preu ofereixen menys potència.

  • La millor relació qualitat-preu, tasques multimèdia: ~70€ - AMD Athlon II, 64 bits, de 2 a 4 nuclis...

  • Rendiment a bon preu - overclocking: ~120€ - AMD Phenom, 3 o 4 nuclis amb bona caché.

  • Potència: ~140€ - Intel Core 2 Quad.

  • Potència extrema jocs 3D: ~280€ - Intel Core i7, 45nm, DDR3, 64 bits...


No cal dir que al preu de la CPU hauríem de sumar una placa base que ens permeti treure el millor rendiment del processador.